sobota, 29 stycznia 2011

Zdrowe odżywianie

Spożywane pokarmy mają wpływ na Twoje zdrowie i dobre samopoczucie, a także na kształt ciała. Wymagania żywieniowe zmieniają się z wiekiem. Dowiedz się o prawidłowym odżywianiu. 


Białko, na przykład, ma zasadnicze znaczenie w okresie dzieciństwa, ponieważ jest to główny element, z których skóra, mięśnie, włosy, krew i narządy wewnętrzne są zbudowane. Nawet po 18 roku życia, gdy ludzie są już ukształtowani, dobry zasób białka jest niezbędny do naprawy uszkodzonych tkanek. Znajdziesz główne źródła białka w mięsie, jajach, rybach, serach i mleku.

Nie jest łatwo oszacować dokładne dzienne zapotrzebowanie pokarmowe dla każdej osoby. Wymagałoby to skomplikowanych testów medycznych, ale można ocenić własne potrzeby poszczególnych składników odżywczych poprzez eksperymenty i doświadczenie. Pomyśl o starym powiedzeniu: "Jesteś tym co jesz".

Węglowodany dostarczają zazwyczaj około połowy dziennej dawki energii dorosłym. Źródłem węglowodanów są głównie chleb i zboże. Niektórzy szczęściarze są w stanie jeść wszystko bez troski o własną wagę, ale większość ludzi musi bardziej uważać. Jednym z najlepszych sposobów by to osiągnąć jest uniknięcie ciasta, ciastek, słodyczy i napojów alkoholowych.

Zdrowa dieta powinna zawierać: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy i wodę. Woda ma kluczowe znaczenie. Tracimy wodę przez cały czas, w moczu, wraz z potem i oddychaniem, musi być stale uzupełniana. Należy dążyć do co najmniej jednego litra dziennie, a czasami więcej. Czy wiesz, że możemy żyć przez wiele tygodni bez jedzenia, ale możemy żyć tylko kilka dni bez wody?
Witaminy się bardzo różnią od siebie, każda ma inne zadanie do wykonania. Zazwyczaj nazywa się je poprzez litery, ponieważ kiedy zostały odkryte, ich skład chemiczny był nieznany. Dietetycy mogą dziś dać im nazwy chemiczne, ale są one nadal najlepiej znane jako witaminy A, B, C lub D, itp. Wapń który znajduje się w jogurcie, mleku, serze, sardynkach i łososiu pomaga utrzymać nasze zdrowe kości, a także bierze udział w regulacji ciśnienia krwi.

Największy procent żelaza w organizmie znajduje się w hemoglobinie i żelazo jest niezbędnym składnikiem białek które są powiązane z transportem tlenu przez krew. Żywność, która zawiera żelazo to ryby, drób, czerwone mięso i soczewica.

Wartość energetyczna żywności jest często określana jako zawartość kalorii. Kalorie wyrażają energię którą żywność może produkować kiedy jest użyta jako "paliwo dla organizmu". Najczęściej spożywane kalorie powinny pochodzić ze świeżych owoców i warzyw oraz mieszanki składników mineralnych i witamin. Te w domiarze: niskotłuszczowe produkty mleczne, ryby, drób, chude mięso, kształtują zdrowe odżywianie i zdrową dietę. Rodzajem zdrowej diety jest wegetarianizm, ale wiąże się z wyłączeniem z posiłków produktów mięsnych, jaj, nabiału przez co spora liczba osób nie zgodzi się na ten rodzaj diety.